tisdag 17 maj 2011

Historien om stackars Missen

Det har varit mycket med katten sista veckan.
Jag fick semester på fredagen ifall vi skulle stanna över natten i Falun och vi har varit på banken och lånat 8000 kr till operationen.
Min moster Monni var snäll och följde med mig och katten till djursjukhuset i Falun i torsdags för att Missen skulle operera ögonen och kastreras. På vägen dit gnällde katten mest hela tiden. Vi såg tre björnar oxå strax utanför tandsjöborg. Jag trodde först det stod två tjurar längre fram på vägen men det var två björnungar som kanske var två år. Björnmamman dök upp i diket och hon var väldigt stor.

Efter att ögonspecialisten undersökt kattens ögon tyckte hon inte att hon hade entropion så hon behövde inte operera ögonlocken. Hon sa att hon hade kronisk herpes i ögonen och att hon hade en infektion av det. Vi skulle smörja med chloromycetin-salva i 10 dagar.
Men dom sövde henne och kastrerade henne på eftermiddagen. Medan åkte jag och Monni till Borlänge en sväng.
Vi behövde inte stanna kvar över natten utan åkte hem vid 18-tiden. Missen sa ingenting på vägen hem, hon satt i buren och var groggy efter sövningen, stackaren :/
Efter hon vaknat i lite på kvällen såg jag att hon var väldigt svullen på magen runt såret. Ringde veterinären dagen efter och jag fick åka med henne till Hede. Tur jag hade tagit semester då.
Hon trodde det var sårvätska men hon fick röntgas för att se så det inte var bråck och tarmar som åkt ut.
Det syntes inget så hon fick recept på smärtstillande och antibiotika som jag hämtade ut i Sveg. Kroppen skulle ta hand om sårvätskan i knölen och jag fick tid för återbesök idag på eftermiddagen. Och jag skulle försöka hålla henne så stilla det gick men det är inte så lätt med en katt.
Det har varit mycket med medicinerna som hon fått sen i fredags. Smärtstillande "vätska" i en doseringsspruta i munnen 1 gång/dag, antibiotika 2 ggr/dag och salvan i ögonen 4 ggr/dag.
Sista två dagarna har knölen blivit större. Och igår kvälls var den mycket större.
Så här såg det ut igår kvälls....


Efter jobbet åkte jag till återbesöket hos veterinären och när hon undersökte henne så sa hon att det nu hade blivit ett bråck. Misstänkte att tarmarna var ute. Så det blev operation direkt. Hämtade henne 45 min senare. Det hade gått bra. Det var ett bråck men det var inte tarmarna utan fettvävnad som åkt ut. Hon fick bort sårvätskan oxå. Hon låg i sin bur alldeles groggy igen.

Väl hemma låg hon kvar en stund i buren, sen kom hon ut sakta och skakade och vinglade när hon gick. Jag tycker synd om henne. Har varit många besök hos veterinärer nu. Stackars missen.
När hon piggnat i riktigt kom hon och hoppade upp i soffan och slängde sig ner på mig som låg ner, och gosade med mig som bara den. Hon kurrade högt och strök sig mot mitt ansikte hela tiden. Hon var jätteglad tror jag :)
Jag var smart nog att ta bort hennes mat igår kvälls när vi la oss ifall hon skulle opereras idag och så blev det ju. Hon var så hungrig när hon väl fick mat nu ikväll.
Hon är då smal nu igen. Hon fick ett lite längre sår men det gör inget. Här är en bild efter....
Efter operationen idag ringde veterinären och pratade med veterinärerna i Falun om bråcket och dom skulle betala för operationen idag och besöket i Hede i fredags. Gud vad snällt! Det är ändå 2000 kr. Det blev alltså "bara" 1400 kr för kastreringen och ögonundersökningen i Falun som vi betalat för och mediciner. så vi hade inte behövt låna pengar på banken ändå, men det är ju bra att ha till annat :)

Jag vill inte att hon ska behöva opereras en gång till så vi försöker att hålla henne stilla fast hon vill hoppa och leka. Men det är som sagt inte så lätt att hålla en katt stilla hela tiden ;)

// Millan

2 kommentarer:

  1. ja stackars lilla missen...kram mormor

    SvaraRadera
  2. Ja, nu har det varit mycket för lilla Sofia ett tag! Tur att det gått bra i alla fall.
    Hon repar nog på sej fort och glömmer det som hänt:-)
    Det kanske har varit värre för husse och matte?

    SvaraRadera